"Hasar bedeli üzerinden hesaplanan KDV zarar gören aracın işletenine ödenir."
Avukat Aybüke Özdağ Yılmaz, trafik kazalarından kaynaklanan tazminat davalarında İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin herhangi bir yerinde yaşayan müvekkillerine hizmet vermektedir. Bu alanda akademik çalışmaları bulunan Avukat Aybüke Özdağ Yılmaz, trafik sigortası alanında yazdığı yüksek lisans tezi ile trafik kazalarından kaynaklanan tazminat davalarında çalışmalar yürütmektedir.
Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenen ve trafiğe çıkan tüm motorlu araçların yaptırmak zorunda olduğu bir sorumluluk sigortası türüdür. Zira, işletilme halindeki motorlu araçlar trafikte seyir halindeyken kazalara sebep olabilir ve bu kazalar neticesinde can kaybı veya maddi hasarlar meydana gelebilir. Trafik sigortası sigortacısı da trafik kazası nedeniyle zarar gören üçüncü kişilerin zararını motorlu araç işleteninin kusuru oranında ve belirli bir meblağa kadar karşılar. Önem ile belirtmek gerekir ki sigortacı, ancak be ancak sigortalı araç işleteninin kusuruyla zarar verdiği üçüncü kişilerin şahıs ve araçlarının uğradığı zararlardan sorumludur. Başka bir ifade ile, trafik kazasına %100 kusuru ile sebep olan motorlu araç işleteninin kendi aracı bu kaza sonucunda hasara uğramış veya araç işleteni vefat etmişse trafik sigortacısı bu zarardan sorumlu değildir. Böyle bir durumda kasko sigortacısına başvurmak gerekir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1459. maddesine göre sigortacılıkta asıl olan kişilerin uğradığı gerçek zararın giderilmesidir. Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin 05.04.2010 tarihli ve E.2009/9892, K.2010/3124 sayılı kararında da: “Trafik sigortacısı, karşı araçta meydana gelen gerçek zararı limit dahilinde teminat altına almıştır. Dava konusu trafik kazası sonucunda, davacıya ait aracın tamir süresince çalışamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı trafik sigortası teminatı dışında ise de, araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır.” ifadelerine yer verilmek suretiyle kaza sonucu araçta meydana gelen değer kaybının gerçek bir zarar olduğuna ve trafik sigortası teminatı kapsamında olduğuna hükmetmiştir. Değer kaybına uğrayan bir aracın gerçek zararının tespiti ise bilirkişi raporu veya uzman görüşü alınmak suretiyle mümkündür. Bu doğrultuda bilirkişi raporunda aracın markası, modeli, kullanım amacı, bakımlılık durumu, geçmiş hasar kayıtları, hasar miktarı ve gerçek piyasa şartları göz önünde bulundurularak ikinci el yetkili satış birimleri ve internet portalları üzerinden fiyat araştırması yapılarak aracın teknik donanım ve özellikleri ortaya konur. Böylece bilirkişi tarafından rayiç değer tespitine konu aracın aynı özellikteki emsallerinin piyasada alınabilir-satılabilir değeri belirlenir. Belirlenen değer, sigorta teminatı dahilinde zarar gören araç işletenine ödenir..
Sigorta hukuku uyarınca zarar sigortalarında sigorta şirketinin sorumluluğu sigorta sözleşmesi kapsamında hasara uğrayan aracın hasar olmadan önceki haline getirilmesinden ibarettir. Ayrıca sigortacı, trafik sigortası sözleşmesinden kaynaklanan tazminat borcunu yerine getirirken gerçek zararı gidermekle yükümlü olduğundan Katma Değer Vergisi Kanunu Kanununun 1. maddesine göre, Türkiye’de yapılan sınai, ticari, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir. Hasarın giderimi için gereken parça bedeli ve isçilik hizmetine de anılan yasa gereğince KDV’nin ilave edilmesi, fatura sunulmamış olsa dahi zarar gören üçüncü kişinin aracında oluşan zararın KDV dâhil şekilde ödenmesi gerekmektedir. Nitekim Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin 2016/16052 E. ve 2017/8418 K. sayılı ilamında da bu husus; “Sigortacı, tazminat borcunu yerine getirirken gerçek zararı ödemekle yükümlü olarak, aracın onarımı yapılsın ya da yapılmasın, onarıma dair fatura olsun ya da olmasın hasar bedeli üzerinden hesaplanan KDV’yi de zarar görene ödemek zorundadır.” şeklinde ifade edilmiştir. Ancak oto saniyelerde pek çok araç eşdeğer parça, yan sanayi ürünü veya çıkma parça ile tamir edilmektedir. Bunlar piyasada fatura kesilmeden KDV’siz olarak temin edilmekte olup sadece orijinal parçalar için ve yetkili servislerde fatura kesilmek zorundadır. Bu şekilde fatura kesilmeden KDV’ye hükmolunmasını sebepsiz zenginleşme olarak kabul eden ve onarımı tamamlanmış araç için fatura sunulmaması durumunda KDV’ye hükmedilmesini hatalı bulan kararlar da vardır.
Trafik sigortası ya da kasko sigortası nedeniyle değer kaybı, hasar bedeli, destekten yoksun kalma tazminatı, sürekli sakatlık tazminatı, geçici iş göremezlik tazminatı, bakıcı gideri, araç mahrumiyet bedeli, kazanç kaybı ve diğer alacaklarınızı tazmin etmek için Türkiye'nin her yerinden Avukat Aybüke Özdağ Yılmaz'a ulaşabilirsiniz.
Özdağ Hukuk & Danışmanlık Bürosu uzman avukatları ile izmir sigorta avukatı alanlarında ve diğer özel durumlara ilişkin alanlarda müvekkillerine etkin hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmeti sunmaktadır. Yukarıda kısaca belirttiğimiz açıklamalardan sonra bize ulaşmak isterseniz Whatsapp için Tıklayın veya müvekkil hattımız olan 0544 424 84 67 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, vb.) Avukat Aybüke Özdağ'a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olur. Avukat Aybüke Özdağ, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir.
Bu Makaleyi Paylaş