KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA VE BAZI KANUNLARDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 02.11.2023 tarih 32357 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete’de yayımlanarak kanun maddesine göre 100 günden az süren kiralama işlemleri “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” olarak tanımlanmıştır. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Amerika merkezli konaklama uygulaması Airbnb, kişilerin evlerinin bir kısmını ya da tamamını kiralama imkanı sunuyor. Fakat bu son düzenleme ile evlerini kiraya vermek isteyenler Turizm Bakanlığı’ndan izin almak zorunda kalacaklar.
Apartman dairesinde bulunan konutunu kısa süreli kiralamak isteyen kişiler, izin belgesi için binada bulunan tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararı ibraz etmek zorundadır. Eğer konut site içerisinde yer alıyorsa sadece bulunduğu apartmandan izin alacak ve izin belgesi örneği site yönetimine iletilecektir.
İZİN BELGESİ OLMADAN TURİZM AMAÇLI KONUT KİRALAYANLARA YÜKLÜ CEZALAR VERİLECEK
İzin belgesi olmadan konutlarını turizm amaçlı kiraya verenlere, her bir konut için 100.000 TL para cezası kesilecektir. Kişiye izin belgesi alması için 15 gün süre verilecek ve bu süre içerisinde belge alan kişiler faaliyetlerine geri dönebilecektir. Fakat verilen süre içerisinde izin belgesi başvurusu yapmayan ve sonrasında faaliyetlerine devam eden kişilere ise 500.000 TL para cezası uygulanacaktır. Kiraya veren kişiye izin belgesi başvurusu yapması için bir kez daha 15 günlük süre verilir fakat bu süre sonunda izin belgesi olmadan kiralamaya devam ederlerse 1.000.000 TL para cezası uygulanacaktır.
İZİN BELGESİ OLMADAN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA ARACILIK EDENLER DE CEZA ALACAK
Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler için de her bir sözleşme için 100.000 TL ceza uygulanacaktır. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı konut kiralanmasına aracılık edenler için de her bir sözleşme için 100.000 TL para cezası uygulanacaktır. Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında, 1.000.000 TL idari para cezası uygulanır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar tarafından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde izin belgesi almak üzere Bakanlığa başvurulması zorunludur. Bu yükümlülüğe uymayanlar hakkında, 4’üncü madde hükümleri uygulanır. İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde sonuçlandırılır. Başvurusu kabul edilmeyenler faaliyette bulunamaz, ancak bu konutların kullanıcılarının hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam eder.
Resmi Gazete: KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Özdağ Hukuk & Danışmanlık Bürosu uzman avukatları olarak listelenen alanlarda ve İzmir Gayrimenkul Avukatı alanlarında ve diğer özel durumlara ilişkin alanlarda müvekkillerine etkin hukuki danışmanlık ve dava takibi hizmeti sunmaktadır. Yukarıda kısaca belirttiğimiz açıklamalardan sonra bize ulaşmak isterseniz Whatsapp için Tıklayın veya müvekkil hattımız olan 0544 424 84 67 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, vb.) Avukat Aybüke Özdağ'a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olur. Avukat Aybüke Özdağ, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir.
Bu Makaleyi Paylaş